Virtual Reality (VR)
Virtual Reality (VR) is een hulpmiddel dat breed in de huidige behandelingen ingezet kan worden, dus niet persé een losse behandeling. De toepassing van VR, virtual exposure en cognitieve gedragstherapie biedt de mogelijkheid om angsten van patiënten na te bootsen en te oefenen hiermee om te gaan in een veilige VR omgeving. De VR techniek voor VR-CGT is een geanimeerde en per patiënt op maat te maken VR exposure. Alle VR-omgevingen zijn goed te gebruiken voor een hele brede patiënten doelgroep. Denk hierbij aan psychose, sociale angststoornis, paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, depressie, autisme, persoonlijkheidsstoornis, verslaving, LVB, trauma, burn-out, dwang etc. Eigenlijk waar CGT goed kan werken dan kan je ook VR inzetten binnen de behandeling.
Met behulp van dynamische en interactieve VR software is het mogelijk om als patiënt angstwekkende situaties onder begeleiding van de behandelaar in de veiligheid en privacy van de spreekkamer virtueel op te zoeken. De behandelaar kan meekijken in de virtuele situatie en direct inspelen op de reactie van de patiënt. De behandelaar kan bijvoorbeeld situaties herhalen, het aantal virtuele karakters aanpassen (meer of minder) en hun gedrag (bijvoorbeeld bozer of vriendelijker). Daarnaast kunnen de bewegingen en stem van een virtueel karakter volledig aangestuurd worden; middels de stemvervormer techniek kan een dialoog worden aangegaan met de patiënt zonder vast te zitten aan voorgeprogrammeerde scripts. Hiermee wordt graduele exposure mogelijk gemaakt. Door deze techniek wordt het oefenen in de echte wereld laagdrempeliger voor patiënten.
Het gebruik van VR-CGT biedt vele voordelen voor zowel de patiënt als de behandelaar en sluit goed aan bij de levensfase van de doelgroep.