Deel deze pagina
Print pagina

Let op de kleintjes!

Getuige zijn van huiselijk geweld in het gezin heeft grote gevolgen. Kinderen zien ouders, van wie ze houden, ruzie maken en geweld gebruiken.

Over geweld in het gezin

Kinderen kunnen zich daardoor angstig, verward, eenzaam, en ongelukkig voelen. Sommige kinderen laten niets merken en praten niet over de situatie, maar hun schoolprestaties gaan bijvoorbeeld wel achteruit. Andere kinderen gaan stoer doen en maken zelf ook veel ruzie met hun vriendjes. De meeste kinderen blijven lang last houden van de ruzies. Het geweld dreunt nog na in hun oren.

Voor wie is de groep?

Let op de kleintjes! is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit Heerlen en Hoensbroek die getuige zijn geweest van geweld tussen ouders. De groep bestaat uit zes tot acht kinderen. Voor de ouders zijn er drie bijeenkomsten.

Wat gaan we doen?

Voor de kinderen zijn er negen wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur. Tijdens de bijeenkomsten komen onderwerpen aan bod als:

- praten over gevoelens
- ruzie en geweld
- geheimen, steun en veiligheid
- thuissituatie en toekomst
- zelfredzaamheid en weerbaarheid

Tijdens de bijeenkomsten voor de ouders staat de relatie tussen ouder en kind centraal. Aan bod komen onder andere aan bod:

- de ouderrol en onzekere momenten in het opvoeden
- de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen
- geweld vanuit het perspectief van het kind
- praten met je kind en positief opvoeden
- hulpbronnen

Informatie en aanmelden

Meer informatie over Let op de kleintjes! staat in de folder. Ouders en professionals kunnen kinderen aanmelden voor deelname. Daarna volgt een kennismaking met het kind en de ouders. Deelname is gratis.

Mondriaan Preventie Kinderen en Jeugdigen
088 - 506 6978 of 6115