Deel deze pagina
Print pagina

Mentale veerkracht voor jongeren

Depressie klachten komen veel voor, ook bij leerlingen in het (V)MBO. Scholen investeren steeds vaker in het voorkomen van dergelijke problemen en in het vergroten van het welbevinden van hun leerlingen. VMBO- en MBO-scholen kunnen hun leerlingen laten deelnemen aan Happyles.

Luister hier naar Mark Meijer, preventiemedewerker, over Happyles op radio L1

Happyles

Happyles is een e-learning aanbod voor jongeren van 13 t/m 25 jaar. Het doel van Happyles is mentale veerkracht versterken en depressie voorkomen. Happyles leert jongeren om in het dagelijks leven niet alleen bezig te zijn met hun lichamelijke conditie, maar ook met hun psychische conditie, ofwel hun geluksgevoel.

Geluksgevoel

Geluk is een toestand die sterker en weerbaarder maakt. Geluk gaat bijvoorbeeld samen met betere schoolprestaties en meer energie. Gelukkige mensen hebben meer vrienden, een betere zelfbeheersing, zijn creatiever, weten beter om te gaan met stress en pijn en hebben meer zelfvertrouwen. Zij zijn ook minder vatbaar voor psychische problemen zoals depressie.

Leerlingen kunnen even goed aan hun psychische conditie werken als aan hun lichamelijke conditie. Bij een goede lichamelijke conditie voelt iemand zich fit, bij een goede psychische conditie voelt iemand zich gelukkig. Onderzoek laat zien dat er oefeningen zijn die geluksgevoel kunnen bevorderen.

Doelgroep

Happyles is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 25 jaar in het VMBO en het MBO.
De e-lessen zijn geschikt voor alle jongeren, ongeacht hun geluksniveau of psychische conditie. Jongeren die al gelukkig zijn, leren technieken om duurzaam gelukkig te blijven. De e-lessen worden klassikaal gegeven.

Inhoud

HappyLes start met een klassikale introductieles waarin uitleg over geluk, opvattingen over geluk en het belang van geluk aan bod komen. Voor de twee e-lessen starten, wordt bij de deelnemende leerlingen/studenten de happylestest afgenomen, die inzicht geeft in het eigen gelukgevoel. De e-lessen bestaan uit informatie, filmpjes en oefeningen. Na afloop wordt nogmaals een happylestest afgenomen, gevolgd door een kort adviesgesprek. Als dat nodig blijkt, krijgen individuele leerlingen een vervolg aangeboden.

Locatie en tijd

Happyles wordt in samenwerking met de school aangeboden en vindt plaats onder schooltijd, bijvoorbeeld tijdens de mentorlessen. Hiervoor is gedurende drie weken één lesuur per week nodig. Tijdens deze lessen is de mentor van de klas aanwezig.
De adviesgesprekken vinden na afloop van de derde les plaats. Hiervoor worden met de school afspraken gemaakt.

Informatie en aanmelden

Happyles is beschikbaar voor alle VMBO- en MBO-opleidingen in Zuid-Limburg. Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, wordt Happyles in 2015 en 2016 gratis aangeboden.

Mondriaan Preventie Kinderen en Jeugdigen
088-5066978

Stel een vraag over ons preventieve aanbod

Heb je een vraag of ons preventieve aanbod, of wil je weten wat wij kunnen betekenen? Vul dan je gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.