Deel deze pagina
Print pagina

Problemen voorkomen

Als een kind het soms erg lastig heeft, maar er nog geen grote problemen zijn, is een steun in de rug soms voldoende. Ook kinderen die ogenschijnlijk nog geen klachten hebben, zijn soms gebaat bij handvatten die zij op moeilijke momenten kunnen gebruiken. Daar kunnen wij bij helpen. Voor diverse thema’s hebben we cursussen, individuele gesprekken en trainingen, voor ouders, hun kinderen en professionals. Onze preventiemedewerkers kijken graag met u, de ouders en het kind wat het beste past bij de hulpvraag.

KOPP/KVO

Kinderen met een ouder met een psychiatrische ziekte of een verslaving heeft daarover misschien allerlei vragen. Het merkt dat het thuis anders toegaat dan bij leeftijdsgenoten of heeft zorgen over de ouder. Maar ook ouders die kampen met psychische of verslavingsproblemen hebben vaak vragen over wat zij het beste voor hun kinderen kunnen doen. Voor hen zijn er diverse activiteiten.

(KOPP staat voor Kind van een Ouder met Psychiatrische Problemen, KVO staat voor Kind van een Verslaafde Ouder)

Naar de brugklas

Als kinderen het contact met leeftijdsgenoten wel eens lastig vinden, vaak alleen staan of gepest worden, dan is het extra spannend om naar de brugklas te gaan. Het liefst zou hij of zij alles achter zich laten en een frisse start maken op de nieuwe school. Deze kinderen kunnen dan meedoen aan Plezier op School.

Er zijn spanningen thuis

Als er thuis of in de omgeving spanningen zijn, weten kinderen daar soms geen raad mee. Kinderen van 5 tot 8 jaar kunnen extra steun nodig hebben als een ouder ernstig ziek is, ouders gaan scheiden, er ruzie of geweld is in het gezin, er geldzorgen zijn of als  andere situaties invloed hebben op het leven van ouders en kinderen.
Voor hen is er 'Piep zei de muis'. Kinderen kunnen in een aantal buurten en wijken deelnemen aan deze club.

Wilt u meer informatie, neem dan even contact op met de afdeling Preventie (088 - 506 6115 of 6978).

Happyles tegen depressie

Depressie klachten komen veel voor, ook bij leerlingen in het (V)MBO. Scholen investeren steeds vaker in het voorkomen van dergelijke problemen en in het vergroten van het welbevinden van hun leerlingen. VMBO- en MBO-scholen kunnen hun leerlingen laten deelnemen aan Happyles.

Luister hier naar Mark Meijer, preventiemedewerker, op L1 over Happyles.

Een broer of zus met ADHD/ASS

Kinderen met een broer of zus met autisme of ADHD schamen zich vaak voor zijn of haar opvallende gedrag, ook al weten ze dat broer of zus er niets aan kan doen. Soms blijft er ook minder tijd over, omdat de broer of zus meer aandacht en zorg nodig heeft. Deze kinderen kunnen dan meedoen aan:

  • de brussencursus voor kinderen van 9 tot 13 jaar

Wilt u meer informatie? Neem dan even contact op met de afdeling Preventie (088 - 506 6115 of 6978).

(Een ‘brus’ is een broer of zus van een kind met autisme of ADHD)