Deel deze pagina
Print pagina

Behandeling starten

De behandeling die uw kind gaat volgen is afhankelijk van de situatie. Wij geloven dat kinderen en jeugdigen zoveel mogelijk thuis moeten opgroeien, ook als het even lastig gaat. Je herstelt het beste in je thuissituatie, natuurlijk met professionele hulp.

Soms heeft uw kind voldoende aan gesprekken met een psychiater of andere behandelaar op de polikliniek. In andere gevallen is het wenselijk dat uw kind een groot deel van de dag in behandeling is en ’s avonds weer naar huis komt. Soms is het beter om te worden opgenomen en een tijdje dag en nacht in een behandelgroep te blijven.
Omdat wij ervan overtuigd zijn dat problemen het beste samen op te lossen zijn, wordt het hele gezin betrokken bij de behandeling.

Waar gaat mijn kind heen?

Als uw kind in behandeling gaat is dat natuurlijk spannend. Voor het kind zelf, maar ook voor uw gezin. Ongetwijfeld vraagt u zich af waar uw kind terecht komt, met wie u te maken krijgt, hoe het eruit ziet en welke afspraken er gelden. Daarvoor hebben we de online welkomstmodule voor ouders ontwikkeld. Nadat u bij ons bent aangemeld ontvangt u van ons een toegangscode voor de welkomstmodule. Heeft u nog geen toegangscode? Neem gerust contact met ons op.

Welke behandeling krijgt mijn kind?

Er zijn meerdere soorten behandeling. De meeste jeugdigen worden geholpen in de thuissituatie of komen op afspraak voor gesprekken en therapieën naar Mondriaan. Anderen zijn een groot deel van de dag bij ons of worden een tijdje dag en nacht bij ons opgenomen. Welke behandeling uw kind krijgt, hangt van de situatie af.

Als uw kind is aangemeld, ontvangt u van ons inloggegevens voor de online welkomstmodule voor ouders. Daarin vindt u alle informatie die belangrijk is voor de eerste kennismaking met Mondriaan Kinderen en Jeugdigen. 

Wat gaat er gebeuren?

Tijdens de behandeling krijgt uw kind gesprekken en één of meerdere therapieën. Soms krijgt uw kind medicijnen. Tijdens de therapie leren u en uw kind meer over hoe de problemen zijn ontstaan en wat jullie er samen aan kunnen doen.
We hebben veel verschillende therapieën. In sommige therapieën praten we veel, bij andere sporten we of maken we muziek. We kijken wat uw kind nodig heeft maar ook naar wat uw kind leuk vindt om te doen. Als het wenselijk is betrekken we ook andere gezinsleden bij de therapie, daar hebben we speciale therapievormen voor. De ouderbegeleider ondersteunt u om met de problemen van uw kind om te gaan.
Wanneer uw kind wordt opgenomen gaat hij/zij tijdelijk naar school op de Buitenhof, een school speciaal voor kinderen en jeugdigen met psychiatrische problematiek. De school ligt dichtbij de behandelgroep.

Wie werken er?

Tijdens de behandeling bij Mondriaan krijgen u en uw kind te maken met verschillende medewerkers die samenwerken aan de behandeling. Sommigen werken op de behandelgroep, anderen ziet uw kind alleen voor een gesprek of onderzoek. Lees hier wie dat allemaal zijn.