Deel deze pagina
Print pagina

Let op de kleintjes

Huiselijk geweld in het gezin heeft grote gevolgen voor kinderen. Zij zien ouders, van wie ze houden, ruzie maken en geweld gebruiken. Voor deze kinderen is er Let op de kleintjes.

Over geweld in het gezin

Kinderen kunnen zich door deze ervaringen angstig, verward, eenzaam en ongelukkig voelen. Sommige kinderen laten niets merken en praten niet over de situatie, maar hun schoolprestaties gaan bijvoorbeeld wel achteruit. Andere kinderen gaan stoer doen en maken zelf ook veel ruzie met hun vriendjes. De meeste kinderen blijven lang last houden van de ruzies. Het geweld dreunt nog na in hun oren.

Voor wie is de groep?

Let op de kleintjes! is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar die getuige zijn geweest van geweld tussen hun ouders. De groep bestaat uit zes tot acht kinderen. Voor de ouders zijn er drie bijeenkomsten. Gezinnen uit Heerlen en Hoensbroek kunnen zich aanmelden voor deze groep.

Wat gaan we doen?

Voor de kinderen zijn er negen wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur. Het programma voor de kinderen is gericht op het leren herkennen en hanteren van gevoelens, een start maken met de verwerking en het oefenen van sociale vaardigheden. De kinderen ervaren dat ze niet de enigen zijn die thuis geweld hebben meegemaakt. De bijeenkomsten hebben een vaste opbouw en we behandelen elke week één thema. De kinderen doen verschillende activiteiten zoals spel, knutselen, tekenen of muziek.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • praten over gevoelens
  • ruzie en geweld
  • geheim, steun en veiligheid
  • thuissituatie en de toekomst
  • zelfredzaamheid en weerbaarheid

Voor de ouders is er een aantal bijeenkomsten, waarin de relatie tussen ouder en kind centraal staat. Tijdens de bijeenkomsten krijgen ouders informatie over de opzet en de thema’s die behandeld worden in de kinderbijeenkomsten. Daarnaast is er een intakegesprek en afsluitend evaluatiegesprek.

In de ouderbijeenkomsten komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de ouderrol en onzekere momenten in het opvoeden
  • de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen
  • geweld vanuit het perspectief van het kind
  • praten met je kind en positief opvoeden
  • hulpbronnen

Praktische informatie

De bijeenkomsten worden begeleid door een medewerker van Alcander en een preventiewerker van Mondriaan. U kunt een kind aanmelden voor Let op de kleintjes! via 088 506 69 78. Er volgt dan een intake en kennismakingsgesprek met de ouder en het kind.