Deel deze pagina
Print pagina

Problemen voorkomen

Gewoon je leven leiden, zelfs als dat af en toe erg lastig is; daar kunnen wij je misschien bij helpen. Misschien heb je een moeder of vader met een psychiatrische ziekte of verslaving en weet je soms niet hoe je daarmee moet omgaan. Of je vindt het contact met leeftijdsgenoten moeilijk, je hebt iets naars meegemaakt of je ouders gaan scheiden. Dan wil je voorkomen dat dit voor jou een probleem wordt. Voor deze en andere situaties hebben we cursussen, individuele gesprekken en trainingen. Samen met onze medewerkers kijk je wat het beste bij je past.

Als je ouder een psychiatrische ziekte of verslaving heeft

Als je een vader of moeder hebt met een psychiatrische ziekte of verslaving, is het thuis niet altijd even gemakkelijk. Je merkt dat het er anders aan toegaat dan bij leeftijdsgenoten thuis of je hebt zorgen over je ouder.


Je kunt dan meedoen aan:

  • de KOPP/KVO-groep voor kinderen van 8 tot 12 jaar
  • de KOPP/KVO-groep voor jongeren van 12 tot 16 jaar
  • de KOPP/KVO-groep voor jongeren van 16 jaar en ouder

Hiernaast vind je informatiefolders over de groepen.

(KOPP is de afkorting voor Kind van een Ouder met Psychiatrische Problemen, KVO staat voor Kind van een Verslaafde Ouder)

Een broer of zus met autisme

Een broer of zus met autisme valt vaak op door zijn of haar gedrag. Misschien schaam je je af en toe voor je broer of zus, ook al weet je dat hij of zij er niets aan kan doen. Soms hebben je ouders ook minder tijd voor jou, omdat je broer of zus meer aandacht en zorg nodig heeft.


Speciaal voor jou hebben we dan:

  • de brussencursus voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Wil je meer informatie, neem dan even contact op met de afdeling Preventie (088 - 506 6115 of 6978).

(Een ‘brus’ is een broer of zus van een kind met autisme)

Naar de brugklas

Als je het contact met leeftijdsgenoten wel eens lastig vindt, als je vaak alleen staat of gepest wordt, dan is het extra spannend als je naar de brugklas gaat. Het liefst zou je dan een nieuwe start willen maken op je nieuwe school.


Om je daarbij te helpen is er de cursus:

  • Plezier op School

Deze cursus wordt ieder jaar in de laatste week van de zomervakantie gegeven. Heb je interesse? Neem dan even contact op met de afdeling Preventie (088 - 506 6115 of 6978).